Whitepaper – Hoge werkdruk in het secretariaat?

Notuleerservice Nederland vroeg 338 secretaressen uit allerlei branches via een online enquête hoe zij hun werk beleven. De resultaten vormen een schat aan informatie. We hebben deze informatie voor u verzameld en gepubliceerd in de vorm van een whitepaper. Natuurlijk lichten wij met veel plezier alvast een tip van de spreekwoordelijke sluier op.

Oorzaken verhoogde werkdruk

Uit het onderzoek blijkt dat de verhoogde werkdruk verschillende oorzaken heeft. Een reorganisatie kan de oorzaak zijn, evenals de vele ontslagrondes van de afgelopen jaren. Maar ook maatschappelijke en economische ontwikkelingen zijn van invloed, waaronder de veranderingen in de zorg en de overheid. Hieronder enkele reacties.

Ik ben nu meer de rechterhand van de manager. Dit betekent ook dat beslissingen die in de board worden genomen door mij worden gecommuniceerd aan de rest van de organisatie.” – secretaresse Financiële instelling

Er heeft een aantal veranderingen plaatsgevonden die voor extra werkdruk zorgen. Waaronder het nieuwe werken, bezuinigingen en de transitie in de zorg.” – secretaresse gezondheidszorg

Van secretaresse tot projectleider

De helft van de secretaressen geeft aan dat notuleerwerkzaamheden voor extra werkdruk zorgen. Vaak is een werkgever niet op de hoogte van de hoeveelheid tijd die hiermee gemoeid is. Daarom is er in het onderzoek gekeken naar hoeveel uur het secretariaat gemiddeld besteedt aan notuleerwerkzaamheden. De redenen om te notuleren verschillen per organisatie.

Uren Notuleerwerkzaamheden

Niet alleen is de hoeveelheid werk een uitdaging. Ook verandert de aard van het werk door de digitalisering en door nauwere betrokkenheid van secretaressen bij projecten, waardoor nog minder tijd overblijft voor het uitwerken van notulen.

Annelies Bessels, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Directiesecretaressen (NVD) ziet dat secretaressen behalve de traditionele taken ook extra/andere taken oppakken: “Ik hoor bij onze achterban veel geluiden dat secretaressebanen verdwijnen. Een manier om toch aangehaakt te blijven is om proactief zaken op te pakken. Mijn tip is: kijk naar de processen in je bedrijf en zorg dat je altijd blijft leren, door bijvoorbeeld een cursus te volgen bij de NVD of een andere beroepsvereniging. Als je bij vergaderingen alleen maar notuleert ‘om het notuleren’ zonder dat je bij de acties en onderwerpen betrokken bent, kan notuleren uitbesteden een goede keuze zijn. Ikzelf krijg veel vrijheid om mijn tijd in te delen, maar niet elke secretaresse heeft dezelfde flexibiliteit.”

Meer weten?

Wilt u de gehele whitepaper lezen? Vul dan hieronder u gegevens in en u ontvangt direct de whitepaper.

« Terug naar Nieuws

Contactgegevens

Notuleerservice Nederland BV K.P. van der Mandelelaan 110 3062 MB Rotterdam Tel: 010 789 09 80 Mail: service@notuleerservice.nl